Реклама

Ново в сайта

Мостът Йоресунд: Най-дългият въжен мост в света

Йоресунд е най-големият въжен мост в света, предназначен за съчетан транспорт с автомобили и железопътни превозни средства. Заедно с тунела Дрогден и изкуствения остров Пеберхолм, той създава платена връзка Йоресунд, свързваща датската столица Копенхаген с град Малмьо в Швеция, като предоставя ефективно решение за транспорта между двата скандинавски съседа. С този изумителен мост се съчетават иновационен дизайн и функционалност като мостът е пуснат в експлоатация на 1 юли 2000 г.

История и Факти:


  • 1. Строежът: Мостът Йоресунд е завършен през 2000 г., след дългогодишно проектиране и строеж. Той е част от транспортния комплекс "Йоресунд," който включва и подводния тунел "Дюгардстунел."
  • 2. Дължина и височина: Мостът е с обща дължина от около 8 км, като главният мост се простира на около 4.1 км. Височината му позволява на високи кораби да минават под него, осигурявайки непрекъсната морска активност.
  • 3. Технологични иновации: Йоресундброн е първият висящ мост с висяща опора върху кръстосан кабел. Този технологичен дизайн предоставя стабилност и ефективност.

Пътят през моста:


Пътуването през Йоресундброн е неповторимо преживяване. С възможността да се насладите на прекрасни гледки, особено при ясно време, мостът предоставя уникален поглед към морето и облаците.

Мостът Йоресунд не само предоставя функционално свързване между Дания и Швеция, но и е символ на сътрудничеството и близостта между двете скандинавски страни. Неговият елегантен дизайн и техническа перфекция го правят не само инженерно постижение, но и красива икона в пътешествията през северните земи.

Няма коментари